blank grb2
news_tl blank news_tr
news_l
blank
NOVICE
13.10.2009 - Obogatitev spletnih strani
Spletne strani Zveze mariborskih športnih društev Branik smo obogatili z dvema novima vsebinskima sklopoma: "objekti" in "dogodki".
news_r
news_bl news_read_more news_br
menu blank menu
blank
Kulturno - historična slika
blank
Historia Docet
blank
1919 - 1941
blank
1930 - 1941
blank
1941 - 1945
blank
Po 2. svetovni vojni
blank
Izgradnja športnih objektov s prostovoljnimi akcijami
blank
Ustanovitev mariborskega športnega društva Branik
blank
Izgradnja šprotnih objektov po letu 1945
blank
Ustanovitev zveze mariborskih športnih društev Branik
blank
menu blank menu
Zgodovina
100 LET
SD MARIBOR-1.SSK MARIBOR-SŠD POLET-MŠD BRANIK

Šport se je na Slovenskem začel razvijati počasi, skoraj neopazno in dosti prej, preden so se kolesarji in planinci združili v prva društva in s tem položili organizacijske temelje za nadaljnji razvoj. Če povežemo začetek športa z razvojem meščanskega sloja, ki je tudi pri nas prvi nosilec organizirane oblike telesne kulture, potem lahko rečemo, da so naše najstarejše športne panoge sabljanje, drsanje in kolesarstvo. Tudi v Mariboru so prvi klub ustanovili kolesarji in sicer so delavci v železniških delavnicah ustanovili svoj Delavski kolesarski klub, prvo društvo te vrste na naših tleh.

Oznaka šport, s katero bi zajeli v celoto več oblik športne dejavnosti, se pojavi v tem času samo v dveh primerih, najprej v Mariboru, zatem pa še v Ljubljani. Do leta 1914 poznamo samo dva primera, da sta si dve društvi nadeli oznako širšega, športnega društva in tudi gojili več športnih panog.

Prvi tak primer je v Mariboru, kjer so zavedni slovenski narodnjaki že leta 1900 ustanovili "Športno društvo Maribor". Društvo je nastalo kot odgovor mariborskim Nemcem, ki so se družili ločeno od Slovencev tudi pri športu. Društvo je imelo sekcije za telovadbo, kegljanje, kolesarjenje, streljanje s flobertom in turistko. Mariborskemu športnemu društvu podoben Ljubljanski športni klub je nastal leta 1906 v Ljubljani.1

100. obletnica prvega športnega društva na Slovenskem, Športnega društva Maribor (ŠD Maribor), je vezana s pridobljenimi avtentičnimi zgodovinskimi viri iz pokrajinskega arhiva v Gradcu o ŠD Maribor, ki je bil ustanovljen 5. septembra 1900. Kako je ŠD Maribor nastal, katere telesnokulturne, rekreacijske in družabno kulturno-zabavne zvrsti je gojil, kdo so bili njegovi člani in še drugo iz njegove zgodovine, je slikovito opisal leta 1929 avtor Novakov. Zaradi izvirnosti, zanimivosti in kot edinstven širši dokument o delovanju tega prvega slovenskega športnega društva objavljamo prispevek Novakova v dobesednem prepisu in v celoti:1
Copyright © 2018 Zveza mariborskih športnih društev Branik, Maribor Rolan rešitve