USTANOVITEV ZVEZE MARIBORSKIH ŠPORTNIH DRUŠTEV BRANIK

V društvih in klubih Branika so v letu 1999 športniki delovali v 21 panogah. Med temi je bilo že 9 društev, ki so delovale kot samostojne pravne osebe. Ob novonastalih samostojnih društvih je vse bolj slabela povezovalna vloga MŠD Branik. Zaradi tega je oviran razvoj vseh. Že leta 1990 so bile postavljene zasnove za oblikovanje zveze športnih društev. Dne 8. oktobra 1991 je bi podpisan sporazum o ustanovitvi zveze. Sporazum je tedaj podpisalo 6 samostojnih društev ter MŠD Branik. Žal je ostalo le pri sporazumu. Šele v letu 1999 smo začeli skrbno pripravljati pravila zveze društev in pogodbo o pristopu v zvezo. Z ustanovnim zborom Zveze mariborskih športnih društev Branik dne 25. 2. 2000 so MŠD Branik, kolesarski klub Branik, rokometni klub Branik, badmintonski klub Branik in taekwondo klub Branik-Hwarang, ustanovili za uresničevanje skupnih nalog na področju športa zvezo društev. Zveza mariborskih športnih društev Branik (ZMŠD Branik) je bila skladno z zakonskimi določili kot samostojna pravna oseba dne 13. marca 2000 pri Upravni enoti Maribor pod zaporedno številko 805 vpisana v register društev.

ZMŠD Branik, je kot pravni naslednik MŠD Branik, skladno s sprejetimi pravili in podpisano pogodbo, v celoti prevzela vlogo MŠD Branik. MŠD Branik je z dnem 14.05.2003 izbrisan iz registra društev, ki ga vodi Upravna enota v Mariboru.

Do maja 2002 je v ZMŠD Branik pristopilo 23 športnih društev Branik. Vsi člani zveze morajo v svojem imenu uporabljati tudi ime Branik in imajo prednostno pravico koriščenja športnih objektov in igrišč v Ljudskem vrtu. Prav Ljudski vrt, kot rekreacijsko športno območje, ostaja skupni imenovalec vseh društev ZMŠD Branik.

Zbral in zapisal
dr. Alojz KRIŽMAN